Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02 14:53 - За древния мистериен център в Бургенланд
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 1127 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 21.02 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В едно от писмата си до членовете на Антропософското общество (“Към приятелите”), които Ита Вегман пише редовно през 1925 г., тя споделя своите впечатления от Бургенланд 1. Д-р Вегман посещава тази австрийска провинция, следвайки стъпките на предишна своя инкарнация. С помощта на медитации и специално създадени за нея стихове Рудолф Щайнер я е стимулирал да открива предните си прераждания, в които двамата са действали съвместно. В СС 233 Щайнер говори за един древен мистерийен център, разположен близо до местата, в които самият той е живял като млад. Според него към този мистериен център някога се е отправил на поход легендарният владетел на древния Урук Гилгамеш. Гилгамеш, Александър Велики и ученикът на Тома Аквински Реджиналдо от Пиперно, споменати в текста, са предни инкарнации на Ита Вегман, в които тя отново е била заедно с Рудолф Щайнер (инкарниран съотв. като Енкиду, Аристотел и Тома Аквински).

Писмо на Ита Вегман до членовете на АО от 13.9.1925 

В моята статия за Бургенланд1 и замъка Бернщайн обещах да разкажа повече за тази област и нейната история. 

    image

                                       Замъка Бернщайн (de.wikipedia.org)

Защо тя толкова ни привлича? Защо сме изкушени да я посетим, когато чуем за нея? За антропософите, искащи да изживеят историята, е важно знанието за Бургенланд, където са се разигравали исторически събития, пряко или непряко свързани с антропософията. Тук навсякъде се откриват следи, водещи към събитията, за които ни разказваше нашият учител Рудолф Щайнер: за похода към днешния Бургенланд, който Гилгамеш предприел, за да бъде посветен, за ордена на тамплиерите, споменати в мистерийните драми на Щайнер, за алхимичната мъдрост, живяла в розенкройцерството.

Всички тези спомени нахлуват в нас при посещението на Бургенланд. В областта все още е жива духовността и който има разбиране, може интензивно да преживее наново случилото се там преди столетия и хилядолетия. Ние бихме предпочели да изберем за изходна точка към Бургенланд Винер Нойщат - родината на онзи, който ни разкри наново мистериите - и да последваме стъпките на Рудолф Щайнер през Нойдьорфл и Зауербрун, за да ни преведат през властващите тук спомени.

Питаме се къде ли е бил мистерийният център на Гилгамеш, накъде водят стъпките? Към мината за антимон, е отговорът, прозвучал вътрешно. Повечето от нас сигурно знаят, че в своите мистерийни драми Щайнер говори за една мина за антимон, разположена близо до рицарски замък и тя все още може да се открие в Бургенланд - в окръг Айзенщат между двата рицарски замъка Бернщайн и Локенхаус.

image

image

Мината за антимон, закрита през 1990г. Желязото в нея и до днес понякога оцветява водата на близката рекичка в оранжево (brettl.at, oe24.at).

Тази мина ще ни разкрие нещо, си казваме ние. И когато разпитаме душевните си сили, от тях се издига наученото от Рудолф Щайнер за метала антимон. Важността на антимона и неговите космически и земни въздействия стига отчетливо до съзнанието и в душата тихо се надига ощастливяващо ни разбиране.

Според Рудолф Щайнер антимонът има защитни способности срещу подземните сили на електричеството и магнетизма. С това се назовава един много важен факт. Можем също да кажем, че антимонът има защитни сили срещу Ариман. Там, където има находища на антимон, Ариман, който властва в електричеството и земния магнетизъм, не може да въздейства силно на хората и тяхното обкръжение. В местност, подложена на въздействието на антимона, атмосферата е по-духовна и по-подходяща за мистериен култ.

От съвместното действие на силите на Меркурий, Венера и Луната на Земята се образува металът антимон и именно това планетно въздействие оказва върху човека хармонизиращо, регулиращо влияние. Ето защо можем да говорим за антимонизиращи сили, нахлуващи в човека отвъд Земята. Ако той е изложен по правилния начин на тяхното въздействие, получава антимонизиращата сила от космоса и тя е същата като тази, присъстваща в концентриран вид в метала антимон на Земята. Тази извънземна антимонизираща сила влияе на етерното тяло чрез лунните сили, на астралното тяло чрез силите на Венера и на аза чрез меркуриевите компенсиращи сили. Ако човекът не е подложен на нормалното взаимодействие на тези три планети, възникват противоположни влияния, които могат да причинят болести. И тогава извънземните антимонизиращи сили трябва да бъдат заместени чрез въвеждане на метала антимон в човешкия организъм. 

Качеството, субстанцията антимон, приложена вътрешно или външно върху организма в по-силно или по-слабо потенцирано количество - защото от значение е мястото на прилагането - ще помогне на човека, който се намира в определено отношение с планетите и се нуждае от действието на антимона. С антимона се въздейства профилактично или се премахва страданието. Той не бива да се прилага, преди да е настъпил един определен момент - когато извънземните антимонизиращи сили чрез промяна на планетното положение предизвикат обратно действащи сили, проявяващи се на различни места като болест в човешкия организъм.

Алхимиците са знаели това и антимонът е бил основното им средство за изцеляване на болни, тъй като те са били и лечители. В душата се издига споменът за Василий Валентин 2. Той винаги е говорил за унгарски антимон, а такъв не може да се намери никъде другаде в Унгария, освен в Бургенланд 3. Тъй че Василий Валентин е свързан с тази област и ако продължим да търсим, ще открием неговите следи или тези на последователите му. Те водят до замъка Бернщайн, където се е практикувала розенкройцерската алхимия и където и днес в алхимичните кухни се откриват предмети и остатъчни вещества.

Василий Валентин, легендарна личност от 14.-15. век, е бил по-скоро вдъхновител, чиито въздействия са стигнали по всяка вероятност до човек на име Етафиен Раутер. А според Рудолф Щайнер въвб Василий Валентин са продължавали да действат ученията на Аристотел и Александър, разцъфтели в Александрия и повлияли оттам върху западния свят. Василий Валентин пише за себе си, че давайки обет, е предприел едно трудно пътуване до испанския Сантяго де Компостела. След завръщането си той донесъл слава и почести на своя манастир със знанията, получени в Сантяго. А тези знания са мъдростта на Аристотел и Александър, вляла се в розенкройцерската химия, много от която може да се намери в отделни текстове на Тома Аквински, предал алхимичното познание на своя ученик и приятел брат Реджиналдо от Пиперно.  

Такива импулси се излъчват от мината за антимон в Бургенланд, но историята на областта не се изчерпва с тях. От антимона мислите ни се прехвърлят към медта. Има ли някъде в Бургенланд находища на мед, се питаме? И наистина такива има - недалеч от мината за антимон, в подножието на хълма Херцберг 3 се намира една медна мина и целият хълм е пронизан от този метал. 

Ако Гилгамеш е приел посвещението си в някакъв мистериен център в Бургенланд, този център трябва да е бил тук, където антимонът е създал духовната атмосфера. Той вероятно се е намирал на един хълм, където действат силите на медта, защото епосът разказва за това, че в Бургенланд Гилгамеш е намерил онази мистерия, която повтаря в метаморфозирал вид древните атлантски мистерии. Възоснова на епоса Рудолф Щайнер ни разказва, че Гилгамеш е получил просветление и познания, поемайки субстанции, които са го направили възприемчив към съответните знания.

Какви са тези субстанции, които могат да доведат до такова просветление? Пак от Рудолф Щайнер знаем, че това са метали, които внесени след определена обработка в организма, са в състояние да събудят у човека познавателните сили. Именно медта е могла да доведе халдееца с неговото специфично устройство до просветление, без да му навреди. Само халдейците, при които азът и астралното тяло още не са били напълно проникнали във физическото и етерното тяло, са могли безнаказано, т.е. без да се разболеят, да приемат метала мед за придобиване на знания. 

И така можем да разберем как в този мистериен център, наподобяващ атлантските, в които са действали планетни сили, чрез приемане на определена субстанция Гилгамеш е стигнал до знанието на посветения. 

Няма да сбъркаме, ако приемем, че т.нар. "Херцберг" 4 е мистерийният център на Гилгамеш. На върха на хълма са намерени специфично оформени и подредени камъни, които при по-внимателно вглеждане създават впечатлението, че са останки от някакъв друидски кръг. Отделни камъни са били издялани като триъгълници, а при разкопките са намерени и каменни групи, оформени и разположени под формата на петоъгълник. Херцберг се намира в окръга Айзенщат заедно с друг хълм на име Кимберг с подобни находки, от който се открива свободна гледка към звездното небе и към цялата околност чак до унгарските земи, Австрия, Щирия, Хърватска и Крайна.

В нас възниква прекрасно преживяване при посещението на тези места, където преди столетия и хилядолетия е живяла древната мъдрост и съвременната цивилизация още не е заличила безогледно спомените за онези древни времена. Тук дори не минава и влак и изолирано и скрито от света, всичко пази атмосферата на старите спомени. Така с повторното намиране на металите антимон и мед в Бургенланд ние отново можем пипнешком да потърсим пътя към изживяването на древната и средновековна история и мистерийните предания.

Ръководни мисли

Преработени в определена форма, металите притежават въздействия, които имат терапевтична употреба при днешното развитие на човечеството. Някога те са били използвани за придобиване на такива състояние на съзнанието, които водят до познаване на свръхсетивния свят.

Различията в употребата на металите се дължи на различното устройство на хората преди и сега. В предишните епохи човекът е бил по-скоро двоичен, тъй като азът и астралното тяло отчасти още са пребивавали в духовния свят и не са били здраво свързани с етерното и физическото тяло, както е при днешния човек. Затова и металните субстанции са действали по друг начин и не са прониквали чак до физическия организъм.

При днешния човек с неговата здрава връзка между аза, астралното, етерното и физическото тяло, в случай че не се използват внимателно при заболяване, а за придобиване на знания, тези субстанции предизвикват болестно състояние, освен ако, разбира се, човекът не е преминал през строго морално обучение.

1 Бургенланд или Градище, провинция в източната част на Австрия 

2 Василий Валентин, лат. Basilius Valentinus, е бил вероятно бенедиктински монах от ХIX век, автор на алхимични текстове. 

3 До 1918 областта Бургенланд е била част от Унгария. 

4 Щайнер взема названието "Херцберг" от един роман на Карл Ивелин, но всъщност въпросният хълм (височина 833м) е известен под името Щайнщюкл. Днес покрай него минава екопътека.
Гласувай:
9
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 270631
Постинги: 290
Коментари: 15
Гласове: 1770
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930