Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02 16:18 - Хроники на пандемията - обръщане на значението на думите
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 2760 Коментари: 0 Гласове:
11

Последна промяна: 24.02 16:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преводна статия на италианския журналист и антропософ Пиеро Камеринези, публикувана на сайта му liberopensare.com

Тази история заслужава да бъде разказана, защото както и други подобни, може да ни даде представа за сериозността на пандемията - глобалната епидемия от деменция - която вече е заразила голяма част от човечеството, но която особено жестоко връхлита нашия митичен свободен и демократичен Запад. 

А как действа пандемията? Преди всичко чрез езика, чрез преобръщане на значението на единственото означаемо на думата.

Агресивните войни се превръщат във “войни за освобождение” или “износ на демокрация”. Незаконните окупации се превръщат по магически начин в “хуманитарни мисии”. Здравната диктатура се превръща в “отговорен избор”. Военните, които окупират суверенни държави, са “съюзнически войски”, а тези, които се опитват да защитят страните си от нашественици - както и онези, които поставят под въпрос еднозначността - са “терористи”. Законът на по-силния се превръща в “международен ред, основан на правила”. Узаконяването на геноцида се превръща в “право на защита”. Обърнатият расизъм се превръща в “антирасизъм”.

Защото в проекта за всеобщо поробване на човечеството един от основните инструменти е именно езикът. Език, който - обикновено чрез преобръщане на значението му - се използва като лост за предизвикване на определени емоции, както добре е показано в "1984" на Джордж Оруел.

Партийните лозунги са прости, противоречащи си фрази, обаче те са догми и е забранено да се спираме на очевидната непримиримост между частите им:

"ВОЙНАТА Е МИР"

"СВОБОДАТА Е РОБСТВО"

"НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА"

Дори някой да има смелостта да иска да ги опровергае, той вече няма да намери думи за това: “демокрация”, “свобода”, “знание” не съществуват в новия речник. Новоговорът е могъщ, той атакува мисълта и я унищожава още в зародиш.

Проектът е добре конструиран и идва отдалеч. Понякога обаче има "неравности по пътя" дори за фалшификаторите на езика, както ще видим сега. Но нека преминем към историята, която искам да ви разкажа.

Тези дни стана известно, че амбициозната програма за изкуствен интелект “Джемини” е допуснала голяма грешка и мама Гугъл няма да ѝ позволи - докато ситуацията не бъде поправена - да генерира изображения на хора, след като този престижен пример за ... ъъъ ... изкуствен интелект беше наречен от многобройни критици "абсурдно уокистки" и "откровено расистки".

Точно така, защото “Джемини” - стартиран по-рано този месец като съперник на доминиращия GPT модел на OpenAI, който управлява ChatGPT и рекламиран като "най-способното семейство модели" на “Гугъл”, тъй като е способен да генерира "привличащи вниманието изображения" - при поискване на изображения на бащите-основатели на САЩ, руски императори или френски крале, папи и дори войници на нацистка Германия, е предложил резултати, възхваляващи модерната американска концепция за "разнообразие" с наистина смешни резултати.

Когато е помолен да създаде изображения на викинги, “Джемини” показва изключително чернокожи в традиционно викингско облекло. Помолен за изображения на бащите-основатели на САЩ, програмата предоставя изображения на местни жители в колониални дрехи и дори на чернокож Джордж Вашингтон. Помолена да създаде изображение на папа, “Джемини” показва само хора с етническа принадлежност, различна от бялата раса.

               image

                       Така е изглеждал Джордж Вашингтон според ИИ

          image

                                       Образи на папи според ИИ

Но “Джемини” не е автономна прграма; очевидно някой е въвел насоки, които определят нейното функциониране. А те са именно насоките на идеологията на уокизма, която днес е безспорната обща мисъл отвъд Атлантика. 

Моделът на woke, което по случайност означава "буден", "събуден", всъщност представлява идеологията на подчинението на една-единствена мисъл. Така че, както бе посочено по-горе, думата означава точно обратното. В действителност самоопределящата се като "пробудена" култура изобщо не се интересува от пробуждането за реалността. Целта е да се заличи реалността, като се наложи критерият за "многообразие" като единствения верен, неоспорим, краен етап на едно човечество, окончателно освободено от онези истини и обичаи, които се смятат за идеологически ограничения. 

Изглежда, че белите са единствената расова категория, която Джемини отказва да покаже, казват хората от “Фокс бизнес” в своя експеримент с изкуствения интелект.

В друг пример “Джемини” изобразява тримата мускетари на Дюма в чернокож и женски вариант, както и двамата "главни царе на Русия" като черни.

                            image

(От ляво надясно: френски крал, гръцки философ, саксонски рицари, викинг, тримата мускетари, велики руски царе, римски император, щастливи европейски двойки, рицари на Кръглата маса (още примери на сайта https://www.lebigdata.fr/google-gemini-ia-raciste-anti-blanc )

Дори “Ню Йорк пост” - един от мегафоните на доминиращата идеология в САЩ - се подигра с “Джемини”, наричайки програмата “абсурдно уокистка", а бившият кандидат за президент на САЩ Вивек Рамасвами я нарече "откровено расистка" и добави, че "смущаващото глобално пускане на Джемини доказва, че Джеймс Деймър - инженерът, уволнен през 2017 г. заради критиките си към доктрината за многообразието на компанията, е бил "100 процента прав за превръщането на “Гугъл” в идеологически ретранслатор".  

Интересен е отговорът на “Джемини” на въпроса защо не се създават изображения на хора с бяла кожа:

"Това би засилило вредните стереотипи и обобщения за хората въз основа на тяхната раса. Изображенията на бели хора, според ИИ създават стереотипна представа за бялата раса, която може да бъде "вредна" за хората с различна от бялата раса и за обществото като цяло”. 

Разбира се, “Гугъл” побърза да заяви, че е наясно, че в “Джемини” има неточности в някои исторически представяния на генерирането на образи, а на следващия ден обяви, че "вече работи по решаването на проблемите" с функцията за генериране на изображения, като добави, че заявките за генериране на изображения на хора ще бъдат спрени до пускането на подобрена версия.

Е, за известно време “Джемини” няма да може да ни развеселява с образи на женски или черни папи или нацистки войници от азиатски произход; но ние, които сме склонни да мислим за най-лошото, не сме съвсем убедени, че това е безобиден инцидент и си спомняме за прозореца на Овертон...

Сега, за да се върнем към преобръщането на значенията на езика, да видим какво казва Густав Льо Бон в своята "Психология на тълпите":

“Думи с най-неясен смисъл понякога въздействат най-силно. Такива са например: демокрация, социализъм, равенство, свобода и други, чийто смисъл е толкова смътен, че дебели томове не стигат за уточняването му. И въпреки това някаква наистина вълшебна мощ се свързва с кратките им срички, сякаш в тези думи се крие решението на всички проблеми. Те обобщават най-различни несъзнавани стремежи и надеждата за осъществяването им … Не всички думи и не всички изрази имат свойството да изграждат образи; а някои от тях след време се изхабяват и не означават нищо повече от съзнанието. Тогава те се превръщат в празни звукове, главната полза от които е да освободят употребяващия ги от задължението да мисли.” 

"Сгъстяването" на понятията - както недвусмислено видяхме през последните години - позволи пълното и майсторско осъществяване на фалшификацията на думите. Крачката беше кратка - от способността магически да се предизвикват емоционални реакции чрез определени ключови думи до изкушението да се променя - или дори преобръща - значението на самите думи. 

Защото, както вече беше казано, проектът за поробване на човечеството започва с фалшифицирането на езика. 

Преди век Рудолф Щайнер заявява: 

“Когато искате да постигнете определен резултат в света, резултат, който трябва да представлява обратното на обичайната посока на развитие на човечеството, тогава му давате, така да се каже, име, което означава обратното. Човечеството трябва да се научи да не вярва сляпо на имена.” (21.9.1920 г.)

Затова той ни съветват активно да проверяваме информацията, ако искаме да се освободим от постоянните фалшификации, на които сме подложени:

“Само жаждата за знание и волята за учене правят човека способен да вижда ясно събитията в света.” (пак там)

С други думи, необходимо е "поне веднъж да бъдем проникнати от потребността - тази потребност трябва да бъде внесена поне веднъж в съвременния живот - да развием не ентусиазма на разсеяността, а ентусиазма на вниманието.” (пак там) 

И така, не просто внимание към думите и събитията в света, а ентусиазирано внимание. А от тези думи сценарият става още по-ясен:

“Лекомислено е, когато някой си въобразява, че премъдрият всемирен ред си знае работата. Ако беше така, никъде в целия физически свят нямаше да има това, което съществува: човешката свобода.” (Рудолф Щайнер, Дорнах, 11.12.1916 г.)

Така че нашата задача, както вчера, така и днес е следната:

“Споделянето на истини в нашето време, ако мога да говоря така тривиално, изнасянето на истини е най-важното. Хората трябва да се съобразяват с тях, като изхождат от свободата си. По-далеч от лекцията, от споделянето на истините не бива всъщност да се отива. Останалото трябва да последва по свободно решение; така да последва, както следват нещата, които се взимат като решения въз основа на импулсите на физическия план.”(Рудолф Щайнер, Дорнах, 19 ноември 1917 г.) 

Трудно е това указание да бъде разбрано погрешно, дори ако човек иска.




Гласувай:
11



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 842924
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6208
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930