Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2023 20:55 - Забележително явление на антропософския фронт (но не в Дорнах)
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 3051 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Петтомната поредица на Юдит фон Хале “Словото в седемте царства на човекоставането - Розенкройцерска медитация".

През октомври 2022 г. излезе едно изключително интересно и важно произведение - петтомната поредица на Юдит фон Хале “Словото в седемте царства на човекоставането - Розенкройцерска медитация". В него на повече от 2700 страници е изложено ново духовно съдържание, плод на духовнонаучната изследователска работа на стигматизираната авторка в свръхсетивните светове и окултните земни слоеве. (За Юдит фон Хале може да се прочете тук: https://anthroposophie.blog.bg/history/2018/12/14/sreshtata-s-hristos-prejiviana-ot-iudit-fon-hale-nositelka-n.1638572 ; В блога има и многобройни откъси от нейни книги).

Изложеното в томовете съдържание стъпва на антропософията, без чието познаване то не може да бъде разбрано, но авторката изнася като плод на собствените си свръхсетивни изследвания съвсем нови свръхсетивни факти, които по времето на Рудолф Щайнер преди повече от 100 години все още не са били актуални - напр. във връзка с Хигс полето, Хигс бозона, тъмната материя, тъмната енергия и черните дупки. Направо удивителна за един антропософски автор е и пълната липса на цитати от Щайнер или от който и да било друг автор.

                       image

За възникването на произведението и за това, че то е написано по волята на духовния свят и по-конкретно на Логоса-Христос, авторката разказва в малката книжка “Лично-нелично. История на възникването и подробно съдържание на произведението “Словото в седемте царства на човекоставането - Розенкройцерска медитация", предшестваща появата на петте тома:

“Въпреки че е основна част от делото на живота ми - а "делото на живота" обикновено се възприема като нещо доста лично - тази поредица е и най-"неличната" от всички книги, които съм написала. Нейният генезис е различен от този на всички останали мои книги и съответно съдържанието ѝ е различно. 

Независимо, че в живота си вече бях получила множество различни духовни блага (за които не съм в състояние да благодаря по подходящ начин и които, въпреки всичките ми усилия да живея и да се стремя към духовен живот, не чувствам, че съм "заслужила" по някакъв начин), през август 2009 г. се случи едно съдбовно за мен събитие (напълно незабелязано от моите ближни), което определи по-нататъшния ми живот и работа.

За съжаление не мога да намеря думи, които да предадат интензивността на това събитие. И така, то трябва да бъде описано по начин, който ми се струва почти кощунствено фактологичен: Трикратен духовен зов проникна в най-съкровеното ми, истинско, безсмъртно същество; трикратен зов или призив, който нарастваше по интензивност; зов с такава любов и в същото време с такова сериозно проникновение, каквото никога не може да има зов, излъчен от човешко същество. Беше извикано “моето" име!

И с този троен, смразяващ кръвта свръхсетивен призив, отправен към моето име, съзнанието ми се събуди (сякаш в някакъв вид спомен) за задачата, която е основна част от живота ми или щеше да бъде от този момент на 2009 г. нататък.

Всъщност още тогава бях започнала да осъзнавам задачата, но до момента на този призив не бях разбрала нито нейната важност, нито очевидната ѝ спешност. Това беше работа, която бях започнала мълчаливо, без всъщност да имам някаква представа за какво я правя или в каква посока и до каква степен ще се развие; и нещо повече: без ни най-малко намерение да я публикувам някой ден.

С този призив се появи недвусмислена яснота за това, което трябваше да направя: Трябваше да осъзная неотложността на тази централна задача на живота ми и (така ми се струваше) "най-накрая" да я осъществя на практика. Трябваше да продължа работата, започната в мълчание като съвсем лично занимание, оттук нататък с пълно отдаване на всичките си сили и възможности, да я завърша и да я предам на моите ближни в писмена форма.

Червената или "златната" нишка на книгата е изтъкана по волята на "Словото", а тя се ориентира според нуждите на онези, на които ще бъде дадена книгата: Ето защо я нарекох моята "най-нелична" или "надличностна" творба. Волята на Словото беше да разкрие собствената си природа отнов по нов начин в настоящето.” (“Лично-нелично”)

Задачата, поставена на Юдит фон Хале от духовния свят, се е състояла - по нейните думи - в това да проследи с възможностите, които притежава и които й се дават, пътя на Логоса през еволюцията на човечеството от Алфата на праначалото на Сътворението до края (Омегата) на седемстепенния цикъл на еволюцията на човечеството и целия космос с акцент върху потенциала и предизвикателствата към човека в съвременността и близкото бъдеще. 

Огромна заслуга на Юдит фон Хале е осветляването на духовната страна на факти, които досега са били обект на интерес и изследване единствено от физиката на елементарните частици, квантовата физика или астрономията, тоест, те са били проучвани със средствата на материалистическите природни науки, но не и с методите на свръхсетивното наблюдение “от другата страна”. Ето защо от читателя се изисква - наред с антропософската подготовка - да е запознат поне в общи линии с темите на споменатите дялове от материалистическата наука, за да възприеме поднесената информация. 

В цитираната книжка Юдит фон Хале пише, че не е смятала да изследва точно тези феномени, за които стана дума, но “волята на висшия духовен свят беше да разкажа и за такива тематични области, в които никога не бих се осмелила да навляза, защото ми липсва специфичната научна подготовка за това. Беше ми позволено обаче да осъзная, че човек не се нуждае непременно от такова образование, ако волята на този висш духовен свят е да осветли душата по свръхсетивен начин за определени взаимовръзки, чието познаване обикновено е грижа единствено на естествените науки. Всъщност по този начин на човешкия дух могат да бъдат разкрити много неща, които са в центъра на интереса и на естествените науки, но не могат да бъдат разкрити от тях в истинската им същност и значимост.

Възможно е (това дори е висшето призвание на човека) да се допринесе за просветление относно на пръв поглед чисто природнонаучни области и въпроси, ако отправната точка на изследването се намира, така да се каже, на противоположната страна на сетивно-физическата сфера на съществуване, а именно в духовната сфера. 

Всъщност откритията (а между другото и грешките) на естествените науки са пряко достъпни за душата по този път, без да се налага да ги изучава, тъй като вместо това тя придобива представа за мъдрия космос на божествено-духовните същества, чиито творчески сили на съзнанието влияят върху света и го оформят.”

Първият том на поредицата е посветен на Божественото Слово и “разчупването” му на духовни звуци, на въплъщението му в земния човешки език. Авторката дава много подробно описание на розенкройцерската медитация върху думата “алелуя”, която смята за важна за духовния ученик.

Във втория том Юдит фон Хале най-напред прави ретроспекция на възникването на земното тяло, излизането на Луната и преминаването на Марс и последиците им, като възникването на земното магнитно поле и въртенето на Земята или обръщането на полюсите по времето на Атлантида. Голяма част от втори том е посветена на квантовофизични проблеми, изследвани от перспективата на християнско-розенкройцерския посветен, а друга част - на макрокосмически теми, напр. инфлационния модел, тъмната материя и тъмната енергия, черните дупки.

В третия том акцентът е върху микрокосмически теми и по-точно строежа на атомното ядро, върху духовната страна на квантовата механика и несъвместимостта на квантовата физика с Айнщайновия космос. С тревога можем да прочетем какви опустошителни физически и духовни последици върху живота на Земята и човека има материалистическият подход на естествените науки към мистерията на ядрото.

Четвъртият том е посветен на окултните земни слоеве, които авторката е изследвала свръхсетивно, изминавайки степените на своето - както тя го нарича - християнско-розенкройцерско посвещение. Впечатляваща е т. нар. стена на абсолютното зло и срещата с него, тоест със Сорат, която става само с Аза и без подкрепа от добрите йерархии, както и начинът, по който авторката “изплува” от бездната. Засегнати са актуални проблеми, свързани със силите на размножаването, до които търсят достъп и се домогват азурите и Черните ложи, впрегнати на работа от тях.

На дейността на Черните ложи в наше време е посветена много голяма част от пети том. Описани са характерните им подходи и резултатите, които те целят, като въздействат върху всеки от земните слоеве. Последиците от техните въздействия в живота на земните хора се изразяват между другото в прекомерните сили на растежа и бума на тумори, в прекалено ранното съзряване на физическото тяло, в експлозивното нарастване на патогените. Описани са подробно манипулациите от страна на Черните ложи върху процеса на зачатие чрез въздействието на космическите констелации, злоупотребата с лунните сили, водещи до прекалено ранно преодоляване на различията между половете (всички знаем за бума на трансджендъризма и желанието за смяна на пола в Америка и Западна Европа, но почти никой не осъзнава какви манипулации на космически сили стоят зад него).

След изложението на толкова многобройни и мощни черномагьоснически практики в служба на злото авторката окуражава духовния ученик за работа в полза на доброто, като му разкрива тайната на радостта и дава метод за духовна работа върху земните слоеве, който може да се използва и от ученици, които не са толкова напреднали по пътя на посвещението. Този метод стъпва на съществуващите “свързващи канали” между свръхсетивните сфери и подсетивните слоеве. Ценни са сведенията за окултната физиология и за новото етеризирано физическо тяло на бъдещето. 

Обемът на произведението, което Юдит фон Хале нарича “дело на живота си” и го поставя на по-високо ниво от досегашните си христологични и други свръхсетивни изследвания, е толкова грамаден, че е невъзможно да бъде резюмиран в рамките на няколко реда. Това е четиво на изключително високо духовнонаучно ниво, което трудно може да бъде достигнато в днешно време от друг. Можем само да бъдем благодарни, че авторката се е заела сериозно със задачата, поставена й от духовния свят и се е справила по блестящ начин. За всеки, който се интересува от духовното измерение на явления от физиката, химията, биологията (напр. човешкия геном и непозволените намеси в него), за сериозния духовен ученик, който има воля да напредва по пътя на посвещението и да работи ръка за ръка с Христос за благото на човечеството и осъществяването на Божия промисъл, поредицата на Юдит фон Хале ще бъде незаменим наръчник и обилна духовна храна за пътя му.

 




Гласувай:
10



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 842701
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6208
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930