Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще публикувам откъси от непреведените книги на Рудолф Щайнер, както и други тематично свързани материали, неизвестни у нас.
Автор: anthroposophie Категория: История
Прочетен: 841532 Постинги: 459 Коментари: 15
Постинги в блога от Април, 2022 г.

Единственото оръжие, което България трябва да прати на Украйна, е духовното. За това оръжие говори апостол Павел в своето послание до Ефесяните, гл. 6:

“Прочее, братя мои, усилвайте се в Господа и в мощта на силата Му; облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските козни, защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата. Заради това приемете Божието всеоръжие, за да можете се възпротиви в лош ден и, като надвиете всичко, да устоите. И тъй, стойте, като си препашете кръста с истина и се облечете в бронята на правдата, и обуйте нозете си в готовност да благовестите мира; а над всичко вземете щита на вярата, с който ще можете угаси всички нажежени стрели на лукавия; вземете и шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово; с всяка молитва и просба молете се духом във всяко време и старайте се за същото това с всяко постоянство и молба за всички светии.”

България е духовната майка и на Украйна, и на Русия, тя има принос към историята и културата и на двете държави, макар те да не са чували за него или да го отричат. Една майка обича еднакво всички свои деца. Колкото и да са неразумни, колкото и да са обладани от ариманични (а в момента и от азурични сили), майката никога няма да поощри взаимното им избиване или пък да им даде средства да го продължат. Поради духовната връзка и с двата народа предоставянето на оръжия, които нахалният като конска муха министър на едната страна се надява да изврънка, за нас българите е нещо съвсем различно. Хората го усещат интуитивно като престъпване на една невидима граница. България е страна на Духа. За нас оръжейните дарове не са въпрос на бизнес, нито на прагматична инвестиция за собствено облагодетелстване. България не е Америка, за да ползва Украйна като тестов център за нови дронове, произведени специално за украинските войнолюбци (https://breakingdefense.com/2022/04/meet-phoenix-ghost-the-us-air-forces-new-drone-designed-for-ukraines-war-with-russia/ ), нито Германия, за да си праща старите оръжия от времето на ГДР (https://www.badische-zeitung.de/deutschland-liefert-alte-ddr-waffen-zum-kampf-gegen-russland--210027428.html ), нито католическо-йезуитска Полша - на второ място по размер на оказана помощ на Украйна, но таяща задни мисли за Галиция (https://www.handelsblatt.com/politik/international/internationale-beziehungen-welche-laender-helfen-der-ukraine-am-meisten/28263250.html ). 

За съжаление и в Русия, и в Украйна още децата са приучавани на военщина - да боравят с оръжия, да стрелят, да мразят врага. 

            image


            image
         
                              Военно възпитание на децата по украински …


            image

                                                       … и по руски 

В момента виждаме отровните плодове на това възпитание и то е нещо, насочено не само срещу бъдещето на двете страни, но и на цвлата еволюция на човечеството. Защото славяните от Източна Европа - хората в Украйна, Беларус, Русия - имат важна мисия за бъдещата Шеста културна епоха (от 3573 до 5733 г.), която от техните земи трябва да се развие навсякъде по света. Това ще бъде културата на братската любов, истинската ера на Водолея.  

Затова тъмните духовни сили и техните човешки марионетки са толкова активни в тези земи, и то отдавна. Колкото повече оръжия се предоставят (а във всяка пушка, бомба, дрон, ракета и т.н. се намира по едно ариманизирано демонично същество, чието предназначение е да убива), толкова по-дълго ще продължи сегашната война, толкова повече жертви и разрушения ще има, толкова по-трудно ще става за хората да простят за причинените страдания. Дори има вероятност те да не стигнат до разгръщането на мисията си. 

Има сили, за които е изгодно мисията на славянството да се провали. За тези сили Сергей Прокофиев пише в книгата си “Духовните извори на Източна Европа и бъдещите мистерии на Светия Грал”:

“Специалният интерес, изпитван от “Обществото на Исус” към Южна Америка, е обусловен от това, че потенциалът на естествената душевна религиозност на населяващите я народи по своята интензивност (но не и по характер) е сравним само с религиозността на славянските народи. Тяхното завладяване и използване за свои цели вече отдавна се разглежда от йезуитите като изключително важна задача. Има наистина и още по-дълбоки причини за този интерес. Те могат да бъдат разбрани, ако се вземе под внимание една забележка, направена от Рудолф Щайнер в частна беседа за това, че ако Източна Европа поради някакви причини не успее да изпълни своята мисия в Шестата културна епоха (което само по себе си ще бъде голямо нещастие не само за самата нея, но и за цялото човечество), то тогава тази мисия ще премине към Южна Америка, главно към Бразилия. Имайки свои собствени планове за Шестата културна епоха, “Обществото на Исус” се стреми поради това да укрепи своите позиции едновременно и в Източна Европа, и в Южна Америка.”

Залогът е много голям. Неслучайно и духовните същества наблюдават с тревога войната в Украйна. Израз на тяхната загриженост е призивът-молитва, даден от високопоставения дух Големия, известен от разговорите с природните духове на Волфганг Вайраух и Верена Щал фон Холщайн: 

“Неродени и родени на европейския Изток,

помнете, че вашето време идва скоро.

Отбранявайте се срещу силите, които искат да ви върнат към вцепенението,

отбранявайте се срещу силите, които ви карат да убивате ближните си,

отбранявайте се срещу силите, които втвърдяват сърцата ви.

Хванете новото Йоаново християнство с чисти ръце

и го внесете, изпълнени със светлина, в бъдещето.

Сили на доброто, изправете се заедно навсякъде по света!”

Нека и ние да се помолим за вразумение на воюващите славянски братя, да се помолим духовният свят да инспирира чрез ангелите-пазители хората, от които зависи войната да бъде прекратена. Към този призив можем да присъединим и песента “Мирът иде”, която Беинса Дуно дава първоначално като мелодия в края на Първата световна война, а по времето на Втората световна война към нея е прибавен и текст:

https://youtu.be/Gpf07SaGz1M

 

 

 

Категория: История
Прочетен: 5494 Коментари: 0 Гласове: 12
Последна промяна: 22.04.2022 23:14
Из лекция, изнесена от Рудолф Щайнер на 21. март 1919 г. в Дорнах и публикувана в СС 190 “Импулсите на миналото и бъдещето в социален аспект. Духовният контекст на социалния въпрос, том II“ 

Разделянето на човешкото същество на тези членове, за които обикновено говорим, не е произволно, а насочва към съвсем реални неща. Когато говорим за физическо и етерно тяло, говорим за това, което е заложено в майката преди оплождането, за това, което винаги е заложено в майката. Когато човекът, след като е живял известно време в живота между смъртта и новото раждане, се насочи от духовните висоти към физическия живот, той чувства, че в една родствена с него женска личност ще намери онази основа, в която ще може да влее онова, което се е развило в него от последния му живот насам от останалата част на организма до главата. Ето затова развитието на човешкия ембрион започва от главата. Главата е тази, която първа се развива до определено съвършенство при формирането на човешкия ембрион. Това, което действа върху формирането на главата, което всъщност идва от космоса, вече е в Аза и в астралното тяло. А фактът, че Азът и астралното тяло могат да съществуват заедно с физическото и етерното тяло, идва от оплождането. Оплождането посредничи за съвместното им съществуване. Какво дава то? Оплождането е свързано преди всичко със самия веществообмен на човека. То има за цел да даде на човека нов обменен и дихателен организъм, тъй като силите на главовия организъм произлизат от предишната инкарнация. Следователно всичко, което обединява човека, идващ от предното си въплъщение, с главовия организъм, човекът го дължи на връзката си с духовния свят. Всичко, което, така да се каже, навлиза в него по време на ембрионалния живот, след като е извършено оплождането, той дължи на съвместния живот със земното същество, със съществото на Земята.

Ето виждате колко сложно се създава това, което представлява всъщност човекът. До известна степен крайниците на човека, към които принадлежи вътрешно и системата на веществообмена, са му дадени от Земята. Това, което функционира в човешката глава, му е дадено от духовния свят. А дишането и сърдечната система са между тях.

А сега ще запитате: Какво действително наследяваме от бащата и майката? В коя система на човека се крият силите, чрез които можем да наследим нещо от родителите си? - От тях ние не наследяваме нищо за главата, защото това, което работи в нея, го носим от предната си инкарнация. Не наследяваме нищо и за системата на веществообмена, защото това ни го дава Земята едва след оплождането. Наследяваме единствено в системата бял дроб-сърце, във всички сили, които живеят в дишането и кръвообращението - ето тук наследяваме. Само средната част на човека, системата на дишането и кръвообращението, е това, което дължи произхода си на двата пола.

Човекът е сложно устроен. Той е тричленно същество дори във физическия си организъм. Има глава, която може да използва само за това, което не е земно; има системата от крайниците и веществообмена и може да я използва само за това, което е земно; а чрез връзката на един човек с друг има това, което се крие в дишането и кръвообращението.

Тук мога само да Ви загатна нещо, което води до една много, много широка област от познанието за човека. Това, което ви посочих, прилича на теория. Но за нашето време това не е теория, а в днешния човек има нещо, което чувства в смисъла на току-що казаното. В настоящето се развива нещо в човека, което усеща в този троен смисъл. Днешният човек има сложни усещания в най-дълбоката част на своето същество, без да ги осъзнава напълно. Чрез главата си той знае, че е извънземен гражданин, а чрез системата бял дроб-сърце знае, че се намира във връзката на един човек с друг. Нещо в него казва: Когато срещна друго човешко същество, тази среща е образ на онова, което също е пренесено в мен от един човек върху друг, а именно чрез бащата и майката. Благодарение на системата бял дроб-сърце човекът се усеща съвсем на място сред хората. Чрез своята сърдечно-белодробна система той се чувства като принадлежащ на Земята. Тези три начина на усещане днес вече са в човека. Но умът не иска да се съгласи с това. Умът иска всичко да е просто, всичко да може да се проследи до нещо едносъставно. И точно от това страдат хората в наши дни. Те ще престанат да страдат от него едва когато на тристранното чувство във вътрешната същност, което вече наистина съществува в човека, започне да съответства един тричленен социален организъм, когато човекът намери навън отражението на своята същност.

Категория: История
Прочетен: 2161 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 22.04.2022 11:52

В тези пролетни дни ние можем да изпитаме истинска радост,  преживявайки пробуждането на природата. Всички нежни пъпки и цветове, както и звуците на бодрия птичи хор, могат да бъдат дълбок символ на възраждането на живота и преодоляването на смъртта, точно както нарастващите слънчеви сили. В този първи пролетен лунен цикъл всяка година ние преживяваме Великденския празник - Възкресението на слънчевото същество ХРИСТОС, което се е съединило за вечни времена с нас, хората и със земята. Това космическо събитие след първото пролетно пълнолуние, което тази година настъпва във вечерта преди Великден, всяка година ни говори по малко по-различен начин и е в основата на новата година, която започва духовно на Великден.

                              image

                       Възкресение, плоча от слонова кост от IV век, Мюнхен

От около две години насам, особено в алтернативните медии и събития, се говори за важността на това човечеството да се пробуди за истината. Тъй като в тези предвеликденски дни, както и около Великден, настъпва една важна звездна констелация (съвпадът Юпитер/Нептун в знака Риби на 12.4.), която по особен начин привлича вниманието ни към темата за търсенето на истината, бих искала да разгледам по-отблизо този призив. 

Повечето хора изглежда желаят да познаят и разберат истината. В този период на криза това означава най-вече да се прозрe задния план на политиката. Тази необходимост се поражда именно от преживяването на противоречията и измамите, стигащи до очевидни лъжи, на нашите управници и другите носители на обществена отговорност. Така че именно чрез възприемането на неискреността се пробужда нуждата от истина! Истинността е дълбоко свързана в нашата душа и съвест с чувството за достойнство. Когато сме измамени и излъгани, ние обикновено усещаме и известно унижение на собствената си същност. Това със сигурност е свързано с факта, че този, който ни мами, съзнателно ни лишава от свободата да вземаме собствени решения, основани на истината, т.е. ние сме възпрепятствани и в свободното упражняване на волята си. Също така преживяваме повече или по-малко съзнателно как на астралния план чрез лъжата се убива истината, с която сме душевно свързани. По този начин в зависимост от размера и количеството на лъжите все повече отслабват жизнените сили и се ограничава разнообразието на живота. За да си го възвърнем, сега трябва да активираме връзката с висшия си Аз чрез собствените си волеви усилия, за да почувстваме отново достойнството си и сами да творим. 

Но какво ни дава способността да разпознаваме истината, какво изобщо е истината и как се формира усещането за истина, което е тясно свързано с нашата съвест?

Чрез многобройните интелектуални сблъсъци с "факти", цифри и данни ние все по-често изпитваме безпокойство и смущения в душата, които водят до загуба на сили в етерната сфера и до физическо изтощение и болести. По този начин ние не можем да намерим нито очакваната сигурност в познанието на истината, нито увереност в живота и неговото основание в истината. Това не става и с чисто интелектуалното занимание с духовната наука!

И ние оставаме в страх от страданието, от загубата на достойнство и живот и се чувстваме откъснати от душата и сърцето си, защото можем да изпитаме истината само в дълбочината на сърцето. В истината ние сме свързани с всички същества. Рудолф Щайнер казва: "Логиката на мисленето е съвместима с най-големия егоизъм. Логиката на сърцето е способна постепенно да преодолее всякакъв егоизъм и да направи всички хора участници в една човешка общност". В крайна сметка лъжата винаги идва от егоизма и води човека още по-навътре в илюзията за отделност и изолация.

Истинно е живото. Всяко материално явление е само отражение на духовното, а всяко природно явление е оживено от духовни същества, независимо дали става дума за елементарни същества, живеещи в растения, камъни и планини, води, облаци, ветрове и огън, или за слънчевите лъчи, луната, звездите, в които действат висши същества. Те очакват да ги възприемем и дори се нуждаят от това, за да могат да продължат собственото си развитие. Ето защо за напредъка на човешкото развитие е от съществено значение ние да потърсим по собствена воля връзката с тях.

Достатъчно е да се разходим с будно съзнание из кой да е съвременен град, за да видим как хората днес са свързани повече с мобилните си телефони, отколкото с живите същества около тях. Дори от най-малките деца се очаква да "практикуват" това. "Връзките" и емоциите се преживяват във виртуалните светове на игри и сериали. Хората са се приспособили към материалното и са се свързали с вещите едва през последните няколко века, но в момента сме стигнали дотам, че много от нас се идентифицират с това какво и колко притежават. В замяна на това обществото оценява и се доверява на хората, които са придобили статут и влияние, защото имат много богатства. Дори начините за придобиване на собственост и влияние са до голяма степен без значение за това признание. Мнозинството от нас живеят, свързани с материалните неща и се чудят на трудностите си да възприемат истината. 

От календарното начало на годината до около края на февруари съществуваше една небесна констелация (Плутон/Лунен възел), чрез която ни беше съобщено, че вече има възможност за трансформиране на "последващата" карма от споменатото развитие, което би продължило да съществува като все по-голямо втвърдяване, контрол, наблюдение и вече планираното сливане на човека с машината, в нещо положително и живо! За целта е необходимо да се откъснем от връзката с илюзията, нещата и абстрактните числа, с мъртвото и да потърсим и отново да установим връзка с всичко истинско и живо!

В годината на тройната полярност (2022 г.) ние сме предизвикани да я преодолеем. Най-силната полярност в нашето съзнание е тази на смъртта и живота, материята и духа, съня и будността. От началото на 2022г. до юли 2023 г. оста на Лунния възел преминава през зодиакалните знаци Телец/Скорпион. Това още веднъж показва колко е важно да се преодолеят смъртта и страховете чрез осъзнаване и обръщане към живото - това е кармичната задача на човечеството. Съществата, които се изразяват чрез числата, ни говорят тази година най-вече за любов към всички същества чрез преодоляване на полярностите и осъжданията. Любовта означава да се свързваме, също така да намалим собственото си его, за да постигнем плодотворно сътрудничество и да се отворим, за да предложим на някое друго същество пространство на състрадание в себе си. По този начин всеки от нас може да служи на общността със своите способности - колкото и малки да изглеждат те - и искрено да изпитва благодарност и радост от развитието на другите, без да завижда, да се съревновава и да ревнува. 

Да преживеем, че сме едно човешко семейство, в което всички служим един на друг и намираме истинска радост в свързаността и например в разрешаването на конфликтите с друго човешко същество също е част от призива на Великденската констелация на Юпитер/Нептун. Заедно с божествената Софѝя Бог създаде от радостта си рая с човека в него като място на радост (на иврит גן עדן‎ “gan-eden” означава “рай на насладата”) 1. Ние хората трябваше да напуснем това място, като приемем съблазънта на змията, но това стана и за да получим свободата да избираме. По свободна воля отново ще сътворим това място.  

"Лъжливата Софѝя" 2, чиято сфера в езотериката се нарича още “пояс на лъжите”, продължава да се опитва да ни води по пътя на смъртта. Тъмните йерархии биха могли да използват положителната сила на сегашната констелация Юпитер/Нептун за себе си, за да вдъхновят хората за мащабни измами и лъжи, което ще доведе до отравяне на духа, включително и до физическото ниво. 

Тъй като, както споменах, оста на Лунния възел се движи през знаците Телец/Скорпион, всички затъмнения през тази година също ще се случат в това зодиакално качество 3. Затъмненията не само пренасят в света въздействията на нашите лоши мисли и чувства, но могат да пренесат и погрешните ни мисли и идеи като мисъл-форми. Объркването и трудностите при разпознаването на истината се дължат и на факта, че в т. нар. пояс на лъжите истините са изопачени и свързани с лъжливо съдържание. По този начин в резултат на предизвиканите заблуди, страховете от загуба и материалните възгледи за света, които възникват или се засилват в нас, могат да засилят въздействието си и да се превърнат в призраци, за да ни представят един още по-илюзорен свят. Тогава човек може или да се свърже с тези духове и да стане карикатура на своя божествен образ с все по-страшна привързаност към материята, или пък да развие съзнание за тези неща и да се привърже отново към живота. Задачата, която стои пред нас, е не само да познаем духа, но и да търсим връзка с всяко истинско същество и по този начин да постигнем преодоляване и превръщане на процесите на смъртта в процеси на живота. Винаги когато се впуснем в търсене на живата истина (която никога не е статично познание), като се обръщаме активно към духа в природните явления, към духовния образ на истинското изкуство, като признаваме собствените си слабости и провали в човешкото общуване и като сме съпричастни към положението на другата страна в конфликта, ще можем да почувстваме дълбока радост в сърцето си. Това задължително води до откриване на красотата в съществата, които срещаме или в произведенията на изкуството. Подобно на много малки слънца, тези събития затоплят и осветяват сърцата ни и остават там за цял живот като източник на живото. От този източник на сърцето ("gan-eden" в нас) можем да даваме, без да очакваме, да имаме лечебен ефект при срещи и да преобразяваме творчески света от истинската вътрешна мъдрост и любов. В това сърдечно пространство ние сме свързани с голямото Слънчево същество Христос чрез живото излъчване на малките слънца. От тази сила можем да дадем нещо на света и сами да ставаме все по-творчески същества.

Великденската констелация също така показва възможност до юли 2022г. поради връзката на Сатурн с Лунния възел да проверим по много конкретен начин доколко сме готови да приемем предложената от космоса подкрепа за кармичната промяна. Девалвацията на материалните ни блага като карикатура на зациклянето в материалния светоглед, включително до процесите в здравеопазването, вероятно ще се изправи пред нас от края на април и особено през юли/август във вида на много внезапни социални промени, чиито последици ще са още по-дълготрайни (връзка Уран/Лунния възел).

В звездното небе на великденските дни виждаме, че сега е време да оттеглим енергията и вниманието си от старите сили; между другото, това показва и квадратът Плутон/Слънце. В началото на август можем да преживеем голям "прилив на енергия", за да се освободим от планираните ограничения. Има вероятност тази стара сила да набъбне в различни степени. Това е процес, който ще отнеме още няколко години, но благодарение на решението да насочваме своята воля към живота ние можем да положим основите за свободното си развитие. Може би има хора, и то мнозина, които ще искат да запазят връзката си с материалното и ориентацията си към мъртвото. За да могат тези наши братя и сестри да възприемат възможността за промяна по-късно (може би чак след много прераждания), е важно да запазим любовта си към тях, да останем във връзка с тях и да изпитваме дълбокото чувство на общност с човечеството

Благата вест на Великден е, че духът, който е истинският живот, е победил материята и смъртта. "В Христос духът става живот” - ако позволим това да засияе в дълбините на душата ни, ако въодушевим душата си за всяка връзка с духа, ако почувстваме и живеем истината в цялото си същество и дейност (“от божествения свят произлиза човечеството"), тогава ще можем да изпитаме и как душата се пробужда и се изпълва с истина "в мировите мисли на духа".

Пожелавам това преживяване и на нашето човешко семейство.

Благословен, стоплящ сърцето празник на Възкресението желае на всички читатели
Розана Зонтаг!

1 Стар завет, Притчи Соломонови 8, стихове 22-31 

2 Стар завет, Притчи Соломонови 8, стихове 13-18 

3 На 30.4.2022 г. в 22.28 ч. частично слънчево затъмнение в зодиакалния знак Телец в съвпад с Уран, което нвма да се наблюдава в Германия; На 16.5.2022 г. в 6.14 ч. пълно лунно затъмнение в зодиакалния знак Скорпион, частично видимо в Германия; На 25.10.2022 г. в 12.49 ч. частично слънчево затъмнение в зодиакалния знак Скорпион в съвпад с Венера, видимо в Германия; На 8.11.2022 г. пълно лунно затъмнение в 12.02 ч. в зодиакалния знак Телец в съвпад с Уран, което няма да се види в Германия.

Категория: История
Прочетен: 2419 Коментари: 0 Гласове: 10
Последна промяна: 16.04.2022 10:26

Това е цитат от бележника на Ита Вегман, записка, направена по време на подготовката й за Великден през 1940 г. По това време в Арлесхайм освен заплахата от война се очертава и предстоящо разцепление в Управителния съвет на Антропософското общество.

“Останете възможно най-неутрални - не от удобство, а от любов към човечеството. Това ще създаде нещо, което ще се противопостави на войната, ще я отслаби и ще подкрепи онези, които смятат, че войната е безсмислена. Онези, които са неутрални в истинския смисъл на думата, ще формират трета армия, чието оръжие е Духът и ще се обединят с мъртвите, чиито души са отслабени и които Михаил води към свръхсетивните светове. Епохите на войните приключиха - трябва да приключат. Съвременните войни са просто акции на изтребване. Битките на Духа са единствените битки, които трябва да се водят - Дух срещу Не-дух - за да може живият Христос да влезе отново в света, не само в сърцата на хората, но и като владетел на земята и на космоса. Воините и водачеството на Михаил трябва да станат реалност."

Категория: История
Прочетен: 2185 Коментари: 0 Гласове: 10
Последна промяна: 13.04.2022 22:24
Поради нейната актуалност споделям тази статия на арменско-естонския антропософ и свещеник от Християнската общност в Щутгарт Армен Тоугу, публикувана още на 27. март 2014г. в сп. “Das Goetheanum" № 13 - 14.  Тя се отнася до по-дълбоката същност на конфликта между Русия и Украйна, преминал междувременно в ожесточена война. След като на 9. април т.г. дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел се обяви за военно решение на конфликта и обеща 500 милиона евро за нови оръжия, а САЩ чрез своята марионетка Зеленски саботираха мирните преговори, използвайки инсценировки като Буча, е ясно, че определени кръгове правят всичко възможно пак да въвлекат Европа в нова война.

         image

                               Ж. Борел в “Туитър” след срещата си със Зеленски

 

Преди сто години

Подобно на политическата ситуация в Европа преди избухването на войната през 1914 г. и последвалите я кризи, днешната световна ситуация също привлича вниманието с нови трагични съобщения. Това се илюстрира по-специално от едно изказване на Норихиро Като, професор по японска литература и сътрудник на "Ню Йорк Таймс", цитирано от Петер Шол-Латур в последната му книга, написана малко преди смъртта му през 2014 г., "Проклятието на злодеянието. Провалът на Запада на Изток”:

"Ситуацията от 1914 г. може да се сравни изцяло с днешната. Преди един век състоянието на света се характеризираше с общо приемане на световното господство на Великобритания, която в лицето на Германия виждаше заплаха от бързото издигане на този амбициозен съперник, докато Франция вече пълзеше към залеза. Днес светът се характеризира с една измамно всемогъща Америка, с насилствената воля за власт в Китай и поизбледнелите претенции на Япония. Заради това упорито отстояване на националистически прерогативи нараства заплахата от нов инцидент от типа на Сараево, който може внезапно да излезе извън контрол."

Това сравнение може да бъде продължено. В Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, която по това време е протекторат на Австро-Унгарската империя, през 1914 г. е извършено покушение срещу Франц-Фердинанд, австрийския престолонаследник. Известно е, че този опит за убийство, подготвен в Сърбия с активната подкрепа на англо-руската тайна политика, предизвиква Първата световна война. 100 години по-късно, през 2014 г., в Киев, столицата на Украйна, която в продължение на няколко века е била част от сферата на влияние на Русия, е извършен държавен преврат, който идва от Западна Украйна - бившата Източна Галиция. Превратът е подготвен с финансовата и политическата помощ на Запада, а именно на САЩ. Това доведе до гражданска война в Украйна и до ескалация на конфликта между Европейския съюз и САЩ, от една страна и Русия от друга.

Преди сто години руската външна политика, определяна от идеите на панславизма, се опита да разшири политическото влияние на Русия в славянските райони на Южна Европа и Балканите, като унищожи Австро-Унгария. Тогава многонационалната австро-унгарска държава стана жертва на експанзионистичните стремежи на Русия. Не бихме ли могли да предположим, че днес ЕС, с идеята си за разширяване на изток, е поел ролята на Русия от онова време? От тази гледна точка Русия, която също е многонационална държава, би била изправена пред съдбата на старата Хабсбургска монархия. Ето защо Русия се чувства принудена да сключи целеви съюз с Китай по същия начин, както правителствата на Австро-Унгария и Германия преди Първата световна война.

В този контекст е интересна и политическата позиция на Индия. Тази страна, която се колебае между спора с Китай за граничните райони на Хималаите, от една страна и нарастващото антизападно самосъзнание, от друга, би могла да поеме силно амбивалентната роля на Италия в споменатия конфликт, която в последния момент премина към западния съюз, за да спечели територия в Южен Тирол за сметка на Австро-Унгария, което означаваше сериозен удар за стратегическите планове на средноевропейските сили.

Възкръсването на призрака

Наблюдавайки външните събития, може да възникне представата, че определен призрак се е събудил за нов живот в резултат на държавния преврат в Киев през зимата на 2014 г. Според Рудолф Щайнер призраците възникват заради лошите закони:

“Всичките несправедливи, наказващи неправилно закони, както и лошите организации в социалните общности въздействат върху етерното тяло, така че в него се обособяват такива същества, които в днешното суеверно време биват единствено осмивани. Тези същества са спектри, призраци. Истинските призраци са именно принадлежащите към този тип същности. Хората трябва да се постараят да устройват своите институции колкото може по-добре, за да не създават подобни същества.” (СС 98, 9.6.1908)

Когато хората искат да възродят действията и нагласите си по стария модел, важна роля играят ритмите на времето. По този начин гигантският призрак, възникнал преди сто години поради едностранно решения въпрос за военните дългове и несправедливата юридическа ситуация в общността на държавите, отново може да послужи на определени кръгове. Само че ролите от онова време биха били разпределени между други актьори. Тогава е възможно призракът да насочи етерните енергийни потоци на настроенията в определена посока, така че да предизвика повторение на военния процес и неговия изход през 1914-1918 г.

Тогава САЩ ще излязат победители, както беше Великобритания преди един век. Европейският съюз, подобно на царска Русия по онова време, би потънал в хаос и политически безредици. Русия, подобно на Австро-Унгария, би се разпаднала поради вътрешни национални и религиозни противоречия. Индия би взела двуличната роля на тогавашна Италия. Далекоизточните съюзници на САЩ, най-вече Япония, Южна Корея и Тайван, биха били напълно опустошени от военни сблъсъци с мощния си съсед Китай, както беше Франция преди 100 години. Китай, заобиколен от всички страни и отрязан от петролните ресурси, ще се огъне. Настоящата политика на западния съюз спрямо страните-производителки на петрол - Либия, Ирак, Иран и Венецуела, които трябва да бъдат изключени като потенциални доставчици на петрол за Китай, служи именно на тази цел. Очаква се други арабски петролни държави да си сътрудничат със Запада по отношение на петролната блокада на Китай.

За да се постигне максимална ефективност на този призрак, е от решаващо значение вината за настоящата война да бъде хвърлена върху Русия и Китай. За да се постигне тази цел, трябва да се направи всичко възможно Русия и/или Китай да бъдат представени пред света като агресор. Например, може да се опитат да принудят Русия да въведе войски в Украйна. Но времето изтича.

Ако въпросът за световното господство трябва да бъде решен между САЩ и Китай, то с оглед на бързия икономически растеж на Китай, който през последната година (2013 г.) се превърна в най-голямата икономическа сила в света, няма време за отлагане на това решение. Ето защо може да се очаква, че ако готовността на европейците за военен конфликт с Русия продължи да бъде достатъчно умерена, САЩ могат да се почувстват принудени да предприемат едностранно обяснение с Китай. Във всеки случай това би означавало, че те ще трябва да се откажат от призрака на 1914 г., което би направило изхода от борбата между двата съперника много по-открит.

По принцип може да се каже, че напрежението между Изтока и Запада през последните 100 години никога не е било разрешено, а само е имало по-топли и по-хладни фази на тази конфронтация. Днес човечеството е изправено пред сериозния въпрос дали ще успее да се събуди от "сомнамбулното" си състояние и да разработи алтернативни модели на политическо взаимодействие. Само ако вземем под внимание, че призракът на войната служи единствено на силата, която иска да насочи развитието на човечеството в разрушителна посока, ще можем да видим световноисторическото значение на този въпрос.

Чрез унищожаването и подчиняването на средноевропейските сили Германия и Австро-Унгария преди един век стана възможно едноличното господство на Западния съюз през XX век. Въпросът днес е дали Русия и Китай ще бъдат унищожени, за да се продължи това единовластие колкото е възможно повече за всички следващи културни епохи. Това обаче би могло да доведе до ситуация, в която определени душевно-духовни способности на хората, които в хода на следващите културни епохи би трябвало да бъдат изработени в съвместната дейност на германската и руско-славянската култура, да бъдат задушени още в зародиш.

За това се говори в една записка на Рудолф Щайнер в неговия бележник от края на 1917г.:

“Тонът се задава от група хора, които искат да управляват земята чрез движението на капиталистическите икономически импулси. Тя включва всички кръгове от човечеството, които тази група е в състояние да обвърже и организира с икономически средства. Най-същественото за тази група е нейната информираност за това, че на територията на Русия има една неорганизирана човешка маса, която носи в себе си зародиша на една социалистическа организация. Добре обмислената цел на групата е да постави този импулс под свой контрол. Тази цел няма да бъде постигната, ако Средна Европа потърси с разбиране обединение с импулса, покълващ на Изток.

Поради факта, че тази група се намира в англо-американския свят, като вторичен ефект възникна сегашното съотношение на силите, което прикрива същинските конфликти и интереси. Преди всичко се прикрива реалният факт, че се води битка за руския културен зародиш между англо-американските „плуто-автократи“ и хората от Средна Европа. В момента, в който Средна Европа разкрие този факт на света, лъжливата констелация ще отпадне и ще бъде заменена от истинна. Войната ще продължи под една или друга форма дотогава, докогато германството и славянството не се обединят в общата цел да освободят човечеството от игото на Запада.

Има само една алтернатива - или да изобличим лъжата, с която Западът е принуден да си служи, ако иска да успее, изтъквайки, че създателите на англо-американската кауза са носители на течение, което води началото си от импулсите, предхождащи Френската революция и стремящи се да контролират света чрез средствата на капитализма, или да предадем световното господство на една окултна група от англо-американския свят, докато с цената на бъдещи потоци пролята кръв поробените немско-славянски територии не спасят истинската духовна цел на Земята.”

Днес, когато човечеството е преминало през сто години на ужасни страдания и е натрупало тежък опит, тези думи може би звучат по-разбираемо.

Русия като организъм

Следвайки думите на Рудолф Щайнер за руската територия, можем да използваме образа на живо същество, за да определим приблизителните граници на тази територия. Нека си представим фигурата на един човек, чийто гръбначен стълб минава по протежение на планинската верига Урал. Тогава можем да си представим главата му в района на Санкт Петербург, където интелектуалният живот на Русия се е развивал още от основаването на града преди повече от 300 години. След това да погледнем надолу към Московската област - там ще открием сърцето на този въображаем човек. Москва отдавна се е усещала като сърцето на Русия.

              image

                                Русия като човек. Рисунка: Натали Тоугу

Източно и западно от Москва, включително и в Белорусия, се простират гори, които съответстват на двата бели дроба на това същество. На юг от Москва се намират казашките райони, които от векове са населявани от свободни въоръжени селяни. Техните добре организирани военни съюзи са защитавали границите на Русия от мародерските номадски орди. Тази област е под влиянието на Марс и съответства на жлъчния мехур. На запад от казашките земи се намира Украйна с нейния плодороден чернозем, наричан някога “житницата на Русия”. Черноземният район съответства на функцията на черния дроб на тази руска същност. Северните брегове на Черно и на Каспийско море изпълняват функцията на бъбреците. Крим и Одеса също спадат към областта на бъбреците. Затова жителите на Крим чувстват, че принадлежат към Русия.

Ако се спуснем по Кавказкия хребет към Грузия и Армения, ще стигнем до областта на силите, които отговарят на храносмилането и наследствено-репродуктивната функция на човека. Това се дължи на факта, че бъдещата шеста културна епоха ще се корени в т.нар. древна персийска култура. Ето защо за Русия като същност е важно да остане в географски контакт чрез Кавказ с историческия ирански културен регион като свой духовен предшественик, а не да бъде отрязана от своя духовен наследствен поток чрез отделянето на Грузия и Армения от Русия, например поради присъединяването им към НАТО. Русия инстинктивно ще се противопоставя на всеки опит за изваждане на Кавказ от нейната сфера на влияние. Никой не иска да бъде насилствено стерилизиран. Руско-осетинската война от 2008 г. ясно показа това.

Карпатската област в Западна Украйна - бивша Източна Галиция - със своя планински климат вече не е част от тази руска същност. В това отношение страхът на другите източноевропейски държави от Русия не е оправдан, тъй като както Прибалтика, така и Полша и Чехия географски са извън границите на руската същност.

Сегашното възпаление на Русия

В представения образ Русия изглежда като цялостен организъм. Ако искаме да обясним настоящата ситуация от тази гледна точка, тя може да се сравни със здравословното състояние на човек, чийто черен дроб е инфектиран и силно възпален. Израз на това е гражданската война в Украйна. Имунната система на организма инстинктивно се опитва да се бори с това заболяване. На Запад това се обяснява като руска агресия. Представената тук гледна точка няма за цел да легитимира определени действия на Русия, а просто да обясни нейната инстинктивна защитна реакция.

Такова заболяване на черния дроб се дължи на нечисти чувства, които хората не желаят да признаят и от които се отричат. По този начин организмът отслабва в жизнените си процеси и става податлив на външни инфекции. Като се има предвид, че ролята на западноукраинските борци за свобода в изтреблението на евреите, поляците и руснаците е напълно изтрита от съзнанието на част от украинското население, а на друга част е унищожен споменът за ролята на болшевиките в унищожаването на украинските селяни, не е изненадващо, че страната се е разцепила и е станала уязвима за външно влияние както от Запад, така и от Изток.

Така че, ако това остро възпаление не се лекува бързо и задълбочено, то заплашва да се превърне в хроничен стадий на замразен конфликт. С течение на времето това може да доведе до разпадането на Украйна като черен дроб на Русия и тогава тя ще се превърне в заплаха за живота на Русия. Въпреки че е възможно да се живее с малка част от черния дроб, тъй като този орган има невероятна регенеративна сила и може да се възстановява с течение на времето, не би било възможно да се оцелее дълго без целия този жизненоважен орган.

Това означава, че част от съвременна Украйна във всички случаи трябва да остане под руско влияние, за да се запази тази същност жива. По този начин става ясно защо всеки опит за откъсване на Украйна от Русия води до ожесточени руски протести. Ако НАТО навлезе в Украйна, на Русия ще бъде забит нож в черния дроб. Едва ли може да се очаква, че Русия ще приеме това без съпротива, освен ако първо не бъде обезсилена, което сега се опитват да направят чрез икономическо ембарго и натиск върху цената на нефта, който е най-важният източник на руски приходи.

Отговорността на Европа

Славянският дух, който по думите на Рудолф Щайнер трябва да се превърне в духа на следващата културна епоха, днес носи чертите на архангел и следователно все още е пространствено свързан с гореописаната въображаема същност на Русия. По-късно, когато поеме задачата на дух на епохата, той ще разпространи влиянието си по цялата земя, за да инспирира навсякъде хора сред различните народи.

Днес все още има малко хора, които могат да се разглеждат като представители на този дух. Те са тези, които са развили остро чувство за истина и кармично ясновидство. В Русия някога е имало т. нар. "калики перехожие" (духовни странници, изпълняващи билини), които се скитали от място на място в търсене на истината. В бъдеще импулсът за търсене на истината ще трябва да се свързва повече със способността за съзнателно ръководене от кармичната справедливост във взаимоотношенията с хората. Това ще доведе в шестата културна епоха до формирането на общност на Светия дух, чиито членове ще живеят в хармония, запазвайки индивидуалната си свобода. Бъдещият дух на славянската културна епоха сега вдъхновява хората по този път на развитие.

Дали тази перспектива за бъдещето ще се запази или не, зависи до голяма степен от това как общността на европейските народи ще се справи с въпроса за войната с Русия. В момента демонът на войната се опитва да разчупи оковите на украинската държавна граница, за да разпредели старите роли на нови актьори-държави в призрака на един сценарий отпреди сто години. Засега демонът на войната все още е сдържан в границите си. За това много спомогна Едуард Сноудън, който със своята смела изява малко преди началото на украинската криза разкри манипулативната сила на западните тайни служби. Това послужи като сигнал за събуждане на европейското население, тъй като до голяма степен издуха вятъра от платната на военната пропаганда в медиите.

Веднъж Рудолф Щайнер казва по въпроса за вината за войната от 1914 г., че въпросът трябва да се постави по друг начин, а именно: Кой е могъл да предотврати тази война? Отговорът тогава е бил, че Русия е могла да предотврати избухването на войната в последния момент, но не го е направила.

Ето защо сега кармичната задача на Русия е да застане пред световната общественост като евентуален виновник за разпалването на нова война като агресор, въпреки че превратът в Украйна не е иницииран от Русия. Днес ЕС е в ролята на Русия по онова време. Следователно окончателната отговорност за една война с Русия до голяма степен се носи от ЕС като такъв и особено от Германия.

 

Категория: История
Прочетен: 2000 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 20.04.2022 15:25
Материал на немския независим журналист Томас Рьопер (https://www.anti-spiegel.ru/2022/die-firma-die-die-satellitenbilder-von-butscha-zeigt-ist-eng-mit-dem-pentagon-verbunden/ )

Фирмата “Maxar” е много близък партньор на Пентагона и е част от космическите военни сили “Space Force”, създадени от Тръмп. С тези сили, формирани през 2020 г., САЩ искат да милитаризират космическото пространство, което беше посрещнато с острa международнa критикa 1 при обявяването.

„Maxar“ участва в най-малко четири програми на Пентагона 2, така че компанията е тясно свързана с американските военни. Именно техни са спътниковите снимки, които сега трябва да докажат, че руските войници са извършили клането в Буча още в средата на март. Затова е още по-странно, че снимките, за които се твърди, че са от 19-ти и 21-ви март, не са публикувани по-рано, а едва след съобщенията от Киев за предполагаемото клане. Изявлението на говорителя на Пентагона Килби, че Пентагонът не разполага със собствена разузнавателна информация за предполагаемото клане 3, също придобива особен "привкус". Нима Пентагонът не разполага със собствени сателити? Защо се показват снимки на “Maxar”? И ако тази фирма работи в толкова тясно сътрудничество с Пентагона, защо Пентагонът не разполага със собствена информация?

Cui bono?

При всяко престъпление трябва да се запитаме кой има полза, кой има мотив. Дори и да приемем, че руснаците са стреляли по беззащитни цивилни в Буча, те със сигурност не са имали мотив да оставят телата да лежат по улиците, когато са си тръгнали, за да може Западът да започне нова пропагандна кампания. Руснаците щяха да вземат телата или поне да ги погребат, но не и да ги оставят да лежат на улицата.

От друга страна, Киев е доволен от всяко антируско съобщение. А поредната антируска медийна кампания е точно това, което Киев иска. Фактът, че почти всички жертви носят бели ленти, които ги определят като симпатизанти на Русия, е още едно доказателство за участието на Киев, защото защо Русия би стреляла по хора, които ѝ симпатизират?

                            image

САЩ също имат интерес от клането, тъй като също са заинтересовани от всичко, което може да бъде използвано в медиите срещу Русия. Освен това САЩ са заинтересовани да поддържат бойните действия в Украйна възможно най-дълго, за да отслабят Русия 4. Поради тази причина САЩ в момента доставят на Украйна повече оръжия от всякога.

Има и нещо друго. По време на преговорите в Истанбул на 30-ти март беше постигнато първото плахо сближаване между Русия и Украйна 5. Пътят към мира можеше да се състои в това Украйна да стане необвързана държава, свободна от ядрени оръжия, която няма да разполага чужди войски в страната си, но ще получи гаранции за сигурност от всички членове на Съвета за сигурност на ООН и от няколко други държави, които ще се ангажират да предоставят на Украйна военна помощ в случай на нападение от друга държава.

САЩ реагираха много предпазливо на това, защото то изобщо не беше в техен интерес. САЩ искат да приемат Украйна в НАТО, за да окажат допълнителен натиск върху Русия. За САЩ би било още по-лошо, ако подобен пример за всеобхватни гаранции за сигурност, какъвто трябваше да получи Украйна, се превърне в прецедент. Това по същество би означавало край на разширяването на НАТО и съответно край на разширяването на влиянието на САЩ.

Защо държавите биха искали да се присъединят към НАТО, което винаги означава отказ от суверенитет, ако могат да получат такава военна защита, без да са в НАТО с всичките му недостатъци, като например по-големи разходи за въоръжение? Още по-лошото е, че ако примерът бъде последван и други държави също си дадат такива гаранции за сигурност, войните, които Пентагонът води по целия свят, едва ли ще бъдат възможни.

Какво би станало, ако Иран внезапно получи гаранции за сигурност от Русия и Китай? В такъв случай нападение срещу Иран, за каквото настояват хардлайнерите във Вашингтон и най-вече Израел, би било немислимо. Следователно намереното в Истанбул решение като възможен път към мира в Украйна беше неприемливо за САЩ и те не реагираха на него.

Другите държави не бяха толкова резервирани като САЩ и заявиха принципната си готовност да действат като гарант за Украйна след сключването на мирно споразумение и да ѝ предоставят гаранции за сигурност. С това вече е свършено, защото след снимките от Буча едва ли някой ще иска да чуе нещо за преговорите между Русия и Украйна. Западните медии пишат в един глас, че с Путин не може да има повече мир. А украинският външен министър вече дори обяви 6:

"Трябва да призная, че при тези обстоятелства дипломацията не е основният стълб на мирното уреждане, на мирния процес. Трябва да извоюваме мир на бойното поле".

И наистина, в момента не е обявен нов кръг от мирни преговори, което е в полза именно на сметките на САЩ, които искат да проточат конфликта и да го направят възможно най-скъп за Русия.

И в тази ситуация сателитните снимки на "Maxar“ са може би най-важното "доказателство" за руското участие в клането в Буча, защото уж доказват, че в средата на март мъртвите вече са лежали по улиците. Фактът, че снимките са публикувани едва две седмици по-късно, не притеснява никого. Снимките могат и да са манипулирани, защото никой не може да провери кога са направени. Факт е обаче, че те показват точно това, което иска Пентагонът, и идват в точния момент, за да спрат преговорите между Русия и Украйна.

С известна ирония може да се каже, че е твърде любезно от страна на руската армия да организира клането в подходящия момент и да остави телата на самото място. Тя трябва да е била много стриктна, защото според сателитните снимки всички тела са лежали непокътнати на мястото в продължение на две седмици, така че да могат да бъдат съпоставени със сателитните снимки.

През втората половина на март температурите в Буча са достигали до плюс 16 градуса и телата би трябвало да са се разложили почти напълно за двете седмици на открито. Те обаче не са разложени, но никой в уж толкова критичните западни медии не се интересува от това.

1 https://www.anti-spiegel.ru/2020/erneut-heftige-kritik-aus-russland-an-der-militarisierung-des-weltraums-durch-die-usa/?doing_wp_cron=1649235411.8106989860534667968750

2 https://www.maxar.com/who-we-serve/us-defense

3 https://www.anti-spiegel.ru/2022/satellitenbilder-von-butscha-das-pentagon-hat-keine-eigenen-erkenntnisse-ueber-das-angebliche-massaker/

4 https://www.anti-spiegel.ru/2022/es-geht-um-einen-stellvertreterkrieg-nicht-um-den-3-weltkrieg/

5 https://www.anti-spiegel.ru/2022/der-stand-der-verhandlungen-zwischen-russland-und-der-ukraine/?doing_wp_cron=1649235778.8967370986938476562500

6 https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14280265

Категория: История
Прочетен: 3162 Коментари: 0 Гласове: 11
Последна промяна: 06.04.2022 12:40
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 841532
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6205
Календар
«  Април, 2022  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930